Posiadłem skódkę 1,6i ambiente z 2002 pali się k9ntrolka żółta dla mnie wygląda jak skrzynia biegów a kolega mówi mi że to czek engine jest
moja pytanie dlaczego może się swieciś do tego dodam że jak włoże kluczyk to pojawia sie service prosze o pomoc dodam nie denerwujcie sie to muj pierwszy post
pozdrawiam
Witam ponownie podłączyłem do kompa i mam:
17524 Podgrzewana sonda lambda strona 1 - przerwa grzejnika
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem
17698 Czujnik temperatury silnika - sygnał za mały
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY
skasowałem błędy i ten drugi już się nie pojawia niestety pierwszy nadal wskakuje po kilku odpaleniach auta (przeważnie dwóch)
Czy tą "przerwa grzejnika" da się jakoś naprawić czy może żle to rozumuję bo zaraz za tym jest "brak osprzętu"
Czy niestety cała sonda do wymiany :x
Pozdrawiam forumowiczów
Dodam że silnik to AVU 1.6i
Niestety grzejnika sondy nie da się naprawić bo jest w nią wbudowany a sonda jest nierozbieralna albo jak kto woli jednokrotnie rozbieralna .
Błąd 17524 wskazuje albo na przepaloną grzałkę w sondzie albo np na brak łączności w kostce bądź przerwany przewodzie.
Aby to sprawdzić wchodzisz pod auto odkręcasz czarną puszkę w której są kostki od sond. Ciebie ineteresuje ta która ma więcej przewodów (6). Rozpinasz ją i sprawdzasz za pomocą miernika w kostce (od strony sondy) między pinem 3 a pinem 4 jaka jest rezystancja, powinno być między 2,5 a 10 ohm.
Jeżeli tak nie ma sonda do wymiany a jeżeli jest przejście to szukasz czy nie jest przerwany kabel i czy jest styk w kostkach.
Dla pewności możesz jeszcze psrawdzić czy bezpiecznik 43 nie jest przypadkiem przepalony. Tylko jeżeli on byłby przepalony to by było troche więcej innych błędów ale sprawdzić nie zaszkodzi.
Sprawdziłem rezystencje pomiędzy stykami (pinami) 3 i 4 okazuje się że rezystencja pomiędzy nimi to 37,5 Kohm.
Więc sonda jednak do wymiany. :x
Pozdrawiam
Ciebie ineteresuje ta która ma więcej przewodów (6). Rozpinasz ją i sprawdzasz za pomocą miernika w kostce (od strony sondy) między pinem 3 a pinem 4 jaka jest rezystancja, powinno być między 2,5 a 10 ohm.
Jeżeli tak nie ma sonda do wymiany a jeżeli jest przejście to szukasz czy nie jest przerwany kabel i czy jest styk w kostkach.
Pozdrawiam
Nie uwierzysz ale sprawdziłem rezystencje w tej drugiej sondzie pomiędzy pinami 3 i 4
Allleee gafa czeka mnie w takim razie jeszcze jedna wycieczka pod auto ,tym razem napewno pomiar będzie dotyczył 6 -cio pinowej sondy
Komentarz